33910

Bloggen gjenoppstår i ny drakt

Etter noen måneder i dvale har bloggen min gjenoppstått. Med ny energi og ny innpakning skal den formidle skjønnhetsstoff til alle som er interessert. Jeg kjenner ganske mange mennesker, men ingen som ikke er det spor interessert i dette temaet.

Alle andre jeg kjenner eller omgås, lurer av og til på hvilken krem de burde bruke om sommeren eller om vinteren. De lurer på hvilken foundation som er finest på huden, som dekker mest, men som ser helt naturlig ut. Funker økologisk hudpleie? Er parabener egentlig farlig? Bør de skrubbe huden hver dag eller bare noen dager i uken? Hvilken rødfarge skal de bruke på leppene denne sesongen?

34755
Bak scenen på Proenza Schouler FW 2016, New York. Foto: Essie.

Jeg har bitt meg merke i at de fleste av mine venninner og bekjente ikke ønsker å snakke så mye om disse tingene i åpne fora. Det er litt flaut og virker uintelligent å snakke om skjønnhetsprodukter. Jeg har tenkt det samme selv mange ganger. Sminke er som med undertøy, det skal bare skimtes om du ser nøye etter, men ikke synes ved første øyekast. Langt mindre nevnes og snakkes høyt om. Men jeg blir alltid spurt om tips, av alle slags jenter. Og jeg har lyst til å formidle dem videre på en smart måte. I en kontekst som ikke gjør det flaut å lese om. Kardashian-fritt.

I nesten ti år har jobben min vært å skrive om skjønnhet så jeg har tilegnet meg mye kunnskap og mange andre refleksjoner rundt temaet. Jeg har møtt en drøss med smarte og flinke folk som jobber som parfymører, kjemikere, makeupartister, produktdesignere, og gründere. Jeg har vært så heldig å få møte designere og visjonærer som Stella McCartney og Admir Batlak. Veletablerte motefotografer som Mario Testino og Sølve Sundsbø, og yngre fotografer som Renate Torseth og Einar Aslaksen som jeg er så takknemlig for å ha fått lov å jobbe masse med. Jeg har vært bak scenene på moteukene i Paris, New York og Oslo og møtt de mest kjente makeupartistene og frisørene, og sett de langbente modellene på veldig nært hold. På sett i Oslo har jeg jobbet med det beste Norge har å by på og bidratt i prosesser med å få ideer realisert til glansede sider i et motemagasin sammen med en fantastisk gjeng med flinke jenter. Det første magasinet i Norge som dedikerte seg til kun å skrive moterelatert stoff. Realt og greit.

Nå er jeg videre. Men jeg klarer ikke å slippe skjønnhetsstoffet helt. Jeg lurer fortsatt på hva som er nytt for våren, hvilke nye solfiltre har produsentene kommet opp med nå? Har de økologiske solkremene endelig fått det til? Hvilket merke har den perfekte brunrøde leppestiften for sesongen? Hvilke nyheter skal parfymeriene Heaven Scent og Gimle parfymeri satse på nå? Hva er den nyeste duften for sommeren?

35197
Bak scenen på Lanvin SS 2016, Paris. Foto: Essie

Mest av alt så lurer jeg på hvordan det går med alle menneskene bak merkene. De norske, men også de store internasjonale. Hva har Alexander Sprekenhus planlagt fremover? Eller Maya Water? Flinke Cecilie Egeberg har sikkert noen nye produkter oppe i ermet. Skal Mette Risdal lage en øyekrem (I wish)? Skal Marina Miracle produsere flere små mirakler?

Jeg skal jobbe mye med en annen lidenskap i tiden fremover, nemlig kultur, i mitt nye firma Andersen & Valla som jeg har startet sammen med min gode venninne Kristin. Jeg elsker å lese bøker, magasiner og aviser, se film, høre på radio og få med meg de siste teaterstykkene og se vakker ballett i tillegg til å være mamma og kjæreste, søster, venn og datter. Men jeg har fortsatt lyst til å skrive om alle disse produktene som det til tross for et stempel av overfladiskhet ligger masse arbeid bak. Om menneskene bak produktene og om hvorfor og hvordan vi bruker skjønnhetsprodukter – en av de eldste sosiale praksisene i verden.

Bak scenen på Oslo Runway FW 2016, Oslo. Foto: Mari Torvanger Knap.
Bak scenen på Oslo Runway FW 2016, Oslo. Foto: Mari Torvanger Knap.

Noen av mine tidligere blogginnlegg ligger fremdeles nedenfor.