Sara did this makeup on model Lia with playful blue lines for Lp - magazine . Photo: Anja Poulsen for L' Oréal Paris

Skjønnhetstrendene for neste år

 Bli med på en smugtitt bak scenen under moteukene i Oslo og New York og kom de iøynefallende skjønnhetstrendene for neste år i forkjøpet. To av Norges fremste makeupartister, Sara Rostrup og Marthe Hesvik Norheim gir oss en kyndig veiledning.

Det er nemlig på bakrommet magien oppstår. I timevis før en visning tropper de opp én etter én. Modellene, makeupartistene, frisørene, negledesignerne, lyd- og lysfolkene, og etterhvert designeren selv. Det kan være grytidlig om morgenen med rykende varm kaffe i hånden, og med uflidd hår og usminkede ansikter, at modellene setter seg ned på kalde plastikkstoler. Hadde du møtt en av dem på gaten, ville det kanskje vært silhuetten og de utslitte motorsykkel-bootsene som avslørte at de var modeller. Det trøtte og slitne ansiktet som antakelig har vært på et dusin visninger og like mange fester den uken trenger faktisk all den hjelp hun kan få. Etterhvert som timene går, og frisørene og makeupartistene får gjort jobben sin, konstrueres det ansikter etter alle kunstens regler. Bokstavelig talt. Makeupartistene er kunstnere. De maler sine verk på utallige ansikter hver eneste sesong, og catwalken er galleriet og vi er publikum. Alle jobber sammen for å virkeliggjøre designerens visjoner for sesongen.

Så når man er så heldig å få en sniktitt bak scenen er det som å se kunstnere i arbeid på atelieret. Oppleve selve prosessen <k>in the making<k>. Hvilke farger er valgt og blandet sammen? Hvordan får de til å lysne opp et trøtt ansikt? Det er her det harde arbeidet foregår, helt uten snev av glamour. Det er her eyelineren får definert sin bredde, og blåfargen sesongens nyanse. På grunn av et voldsomt tidspress blir modellene halt og dratt i, og det kan stå opptil tre frisører rundt én person for å bli ferdig i tide. De er som finstemte musikere i et filharmonisk samspill. Alle har sin rolle og utfører den med presisjon og profesjonalitet. Det er i dette trange, varme og kaotiske bakrommet at trendene blir til en helhet.

Jeg har snakket med to av norges fremste makeupartister om sminketrendene de har vært med på å skape for neste høst. Sara Rostrup er offisiell makeupartist for L’Oréal Paris og var ansvarlig for sminken under Oslo Runway, mens Marthe Hesvik Norheim er offisiell makeupartist for Maybelline New York og kom nylig hjem fra storbyen etter å ha sminket for mange av de store showene under moteuken der.

Sara Rostrup

Sara
Norske Sara Rostrup bor i København sammen med mann og barn, men den flinke og etterspurte makeupartisten reiser ofte rundt i verden for å sminke til moteserier og kampanjer. I tillegg har hun sin egen blogg som du burde sjekke ut: Youblush.com

Hva er de to største sminketrendene akkurat nå?

— Det er lenge siden vi har sett så mye farger på catwalken. Folk er blitt mere modige etter mange år med en veldig nøytral look, samtidig som det er veldig up to date og moderne, typisk hvor fargen står litt alene som fokus til en ellers nøytral makeup. Den andre trenden er hud. Alle vil ha fin hud og alle vil se freshe ut. Dewy skin for the win!

Hva er den mest trendy leppestiftfargen?

— Jeg syns vi ser alt akkurat nå. Det er veldig fokus på individet og at du skal vise frem din særegne stil, alt fra rødt til bærfarger til helt transparent gloss. Men jeg tror nok aldri vi har sett så mye matte lepper som akkurat nå. Både på catwalken men også hos folk flest er matt veldig trendy.

Bak scenen på Oslo Runway FW 2016, Oslo. Foto: Mari Torvanger Knap
Bak scenen på Oslo Runway FW 2016, Oslo. Foto: Mari Torvanger Knap

Hvordan skal øynene sminkes?

— Gå for en fin farge. For eksempel en blå kajal over de øverste vippene og masse mascara. Velg en vannfast variant, så den sitter hele dagen og ikke fetter. Du vil overraske mange og garantert få komplimenter.

Hva slags farge skal neglene ha?

— Etter mange år med ekstremt høyt fokus på negletrender er folk blitt veldig vant til å skifte ofte mellom lakkfargene. Jeg vil selv gå for pasteller, men både nude og bordeaux holder koken fremdeles.

Liker du best å sminke folk naturlig eller mer utrert?

— Jeg liker best den naturlige stilen. Selvfølgelig kan det være gøy å skeie ut en gang i mellom, men jeg liker best å fremheve aniktets fineste trekk og gjøre huden frisk og lekker.

Hva er du mest stolt av så langt i karrieren din?

— Jeg er veldig stolt av å være L’Oréal Paris makeup artist i Norge! Det er verdens største makeup firma som har utrolig bra og innovative produkter. Det er like gøy hver gang de kommer med nye produkter. De har også de beste modellene og er nå også hovedsponsor av Paris Fashion Week – jeg håper jeg kan være en del av teamet og få til masse aktiviteter og arrangementer i Norge fremover, som kan inspirere både forbrukerne og de mer profesjonelle i bransjen.

Hvis du fikk sminke hvem du ville til hvilket show du ville, hvem skulle det være?

— Andrea Diaconu. Hun har et fantastisk ansikt og de flotteste øyenbrynene du kan tenke deg. Jeg skulle gjerne sminket henne til et Chanel show. Det tror jeg nemlig må være den ultimate backstage-opplevelsen.

Hva er det morsomste med å være makeupartist? Show eller shoot?

— Atmosfæren backstage før shows er fantastisk. Som oftest jobber man alene som makeup artist på opptak, så å få sludre og utveklse litt tips og tricks med andre med samme jobb er alltid gøy. Og så er det veldig gøy å skape et look som andre makeup artister også skal lage – det blir teamwork og alle hjelper alle. Det er et lite energikick.

Sara har sminket modellen Lia med lekne blå streker for Lp-magasinet. Foto: Anja Poulsen for L'Oréal Paris
Sara har sminket modellen Lia med lekne blå streker for Lp-magasinet. Foto: Anja Poulsen for L’Oréal Paris.

Marthe Hesvik Norheim

MNY_FW_Sep15_Khan_0288
Marthe elsker å sminke folk, og har rukket å komme langt på rekordfart. Hun har blitt en yndling for Maybellines team i New York, og jobbet under flere av moteukene der allerede.

Hva er de to største sminketrendene akkurat nå?

— Om jeg må velge to, så vil jeg først og fremst nevne strobing, som egentlig bare er å legge en highlighter, helst i kremform, på de punktene vi vil fremheve i ansiktet som øverst på kinnben, i øyekrok, på nesebenet, i amorbuen osv. På flere av visningene brukte vi store mengder highlighter og passet på å blende det inn i huden slik at huden nesten så våt ut. Man kan også se at flere og flere sminkeprodusenter har laget strobe sticks, altså en kremet highlighter i stick form som gjør jobben enklere. Jeg syns dette er en utrolig fresh trend!  Som trend nummer to vil jeg nevne blush. Verden begynner å se seg lei på brune streker i ansiktet og jeg merket godt under fashionweek at konturering nesten er bannlyst på lik linje med «instagram bryn». Vi la kun svak kontur for å skape form til ansiktet, men la farge i kinnene med rosa eller rød blush. Solpudder var ikke- eksisterende. Showmessig var mange inspirert av «the painted ladies», gamle malerier fra 1800 tallet med lange runde bryn, røde kinn og lepper. Vi la mye kremkonsistenser for å få det maleriske uttrykket, og la blush sentrert i eplekinnene. Dette er ikke den største trenden i gatebildet ennå, men la oss alle be en stille bønn om at en frisk blush får ta sin rettmessige plass i ansiktene fremover.

Hva er den mest trendy leppestiftfargen?

— Det hotteste nå er en ganske rå look, så en transparent leppepomade holder lenge. Skal du gå med leppestift bør du gå for en brunrød eller en bærfarget nyanse.

Hvordan skal øynene sminkes?

— På flere av visningene brukte vi faktisk brynspomade som vi knuste mot hånden som kremskygger. Disse har de perfekte muldvarpsnyansene som er veldig hot på øynene akkurat nå. Legg skyggen med en stor myk kost, slik at fargen bare sveipes forsiktig på og lager en myk form. Det er også veldig fint å legge litt av kremhighlighteren din på øyelokket og i øyekroken for en våken og frisk look. Kombiner dette med nydelige vipper, enten med et lite strøk maskara, eller lag klumpete vipper a la Jason Wu om du er av den modige sorten. Dersom du liker et sterkere uttrykk på øynene eller skal på fest, så er eyelinere i alle mulige former veldig hot. Vi la for eksempel en kobolt blå eyeliner som rammet inn hele øyet under Anna K’s visning, og en sort liner med en mindre sølv liner inni hos Marissa Webb. Eyelinertrenden ble dratt til det ekstreme hos Marc Jacos, så her er det bare å rappe inspirasjon fra ulike visninger og leke seg med trendene for skape et helt eget uttrykk.

26362094136_d3e24e419c_k
Bak scenen på Jason Wu FW 2016, New York. Foto: Maybelline New York.

Hva slags farge skal neglene ha?

— Vi så utrolig mange kreative negler, og på flere av visningene så varierte de fargene fra modell til modell. Aller mest trendy er det fortsatt med en lekker nude farge som passer hudtonen din og som skaper et inntrykk av forlengede fingre.

Liker du best å sminke folk naturlig eller mer utrert? 

— Det kommer an på dagsformen, men akkurat nå er jeg inni en bølge hvor jeg elsker å lage naturlige uttrykk og bare fokusere på ørsmå detaljer som gjør uttrykket unikt. Min absolutte favoritt denne sesongen var Jason Wu hvor vi skulle beholde litt mørk farge under øynene, droppe foundation og heller jobbe med lys brun farge (taupe) for konturering, masse highlight og avsluttet med å skape noen helt fantastiske vipper som krevde utrolig mye maskara og like mye tålmodighet. Grunnen til at jeg liker å jobbe mot det naturlige uttrykket har sikkert mye med trendbildet akkurat nå og gjøre, men også at jeg generelt liker å jobbe litt minimalistisk. Jeg liker å gi én ting i ansiktet mest oppmerksomhet, det være seg vipper som hos Jason Wu, en frisk leppe eller fyldige bryn. Og så liker jeg å skape kontraster med ulike teksturer isteden for store elementer. En helt naturlig makeup med lipgloss på øyelokkene for eksempel.

Hva er du mest stolt av så langt i karrieren din?

— Det er vanskelig å sette fingeren på, men jeg er veldig stolt av at jeg lever av å være makeupartist. Jeg er stolt av å ha jobbet tre sesonger under NYFW og at jeg blir brukt på flere og større visninger for hver sesong. Jeg er nok mest stolt av å få være medlem av Maybelline-familien på linje med makeupartister jeg ser opp til og selveste Gigi Hadid. Det er litt rart å tenke på…

Hvis du fikk sminke hvem du ville til hvilket show du ville, hvem skulle det være?

— Da skulle jeg sminket Maartje Verhoef for visningene til Chloè og Saint Laurent. Jeg elsker henne! I New York drømmer jeg om å gjøre Wang, Hilfiger og DKNY.

Hva er det morsomste med å være makeupartist? Show eller shoot?

— Begge deler! Show og shoot kan nesten ikke sammenliknes. Jeg elsker å sminke til foto, det har alltid vært drømmen min med å bli makeupartist, men samtidig er det lite som kan måles med rushet man får av kaoset backstage. Det fantastiske med å være makeupartist må være at man møter utrolig mange inspirerende og spennende folk, at man alltid kan utvikle seg til det bedre, og at ingen dag er lik en annen. Man har en konstant følelse av å være kreativ og av å skape noe, og det betyr mye for meg.

26320789541_923fd7be9e_k
Bak Scenen på DKNY FW 2016, New York. Foto: Maybelline New York.